Trochę wiedzy o kawie... ;) - Bukiety upominkowe

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kawy i herbaty - SKLEP > Kawy
Kawa 
Kawa znana była w Etiopii  już w I tysiącleciu p.n.e.
Przerabianiem nasion kawowca zajęli się jako pierwsi Arabowie.
Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa.
Od niego utworzono włoskie słowo caffe.
Inną prawdopodobną etymologią nazwy kaw jest nazwa jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, dziś – Kefa.

Większość kaw produkuje się z dwóch gatunków: Arabiki i Robusty. 

Arabica 
Jest to najpopularniejszy i najlepszy gatunek. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji.
Zawartość kofeiny: 1-1,7%

Robusta 
Rośnie szybciej niż Arabika i wcześniej owocuje, jest także bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny - 2-4,5% od Arabiki

Inne Gatunki
Kawa liberyjska oraz kawa arabska skrzyżowana z kawą Robustą - Arabusta

Rodzaje, gatunki i odmiany kaw 
Zarówno Arabica jak i Robusta mają wiele odmian różniących się nutami smakowymi, kwasowością i odczuwanymi aromatami.
Kawę uprawia się głównie w 3 rejonach świata: środkowa Afryka, Ameryka Środkowa i północna części Ameryki Południowej oraz południowo-wschodnia Azja. 
Każdy z tych rejonów wykorzystuje różne odmiany Arabiki uprawiane w różnych krajach, przez co wyróżnia się ogromną różnorodność i bogactwo smaków. Możemy jednak wykazać pewne ogólne cechy wspólne:
Kawy z Afryki  
Charakteryzują się nutami kwiatowymi i cytrusowymi z średnią kwasowością.
Są to raczej delikatne i lekkie kawy.Uprawiane są m.in. w : Etiopii, Keni, Ugandzie, Rwandzie

Kawy z Ameryki 
Są to „klasyczne” kawy, mało kwaskowe z nutami orzechowo-czekoladowymi.
Dobrze komponują się z dodatkiem mleka. Uprawiane są m.in. Brazylii, Kolumbii, Gwatemali, Kostaryce,                                             Meksyku, Jamajce, Kubie

Kawy z Azji 
Charakteryzują się nutami ziemistymi i leśnymi z małą kwasowością.
Uprawiane są m.in. w: Indonezji, Papui-Nowej Gwinei i Indii

Właściwości kawy:
- działa pobudzająco dzięki zawartości kofeiny
(1 filiżanka kawy: 90-150 mg - kofeina osiąga najwyższy poziom stężenia we krwi po 30-60 minutach) 
- usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn
- ułatwia koncentrację
- przyspiesza przemianę materii
- poprawia krążenie krwi w organizmie
- zawiera dużą ilość antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby Parkinsona i Alheimera
- zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
- jest źródłem witamin B2, B3 i B5 oraz manganu, potasu i magnezu
- jest składnikiem wielu kosmetyków oraz wykorzystywana jest do aromaterapii

Nadmierne spożywanie kawy (powyżej 5 filiżanek dziennie) może powodować niekorzystne skutki zdrowotne takie jak bezsenność, drżenie mięśniowe, zaburzenie pracy układu sercowo-naczyniowego itp. 
Kawy nie powinny pić kobiety w ciąży oraz osoby z wrzodami żołądka
Sposoby parzenia kawy:


Po turecku
Drobno zmielona kawa zmieszana z cukrem oraz zimną wodą jest podgrzewana  (nie gotowana) i kilkukrotnie w  miedzianym tygielku. Zaleca się dodanie odrobiny cynamonu lub kardamonu do wzbogacenia smaku.




W filtrze
Kawa umieszczona na papierowym filtrze i powoli zalewana gorącą wodą.
Jest to najprostszy sposób parzenia kawy nie licząc zalewania jej w szklance ;)





Kawa z ekspresu przelewowego
Woda automatycznie przelewa się przez filtr ze zmielona kawą. 

Kawa z ekspresu ciśnieniowego
Ekspres ciśnieniowy jest wykorzystywany do przygotowania espresso.
Kawę wsypuję się do sitka, ugniatana i umieszczana w kolbie.
Następnie woda jest podgrzewana do 88-92 st.C i rozpoczyna się proces ekstrakcji.
Woda „przechodzi” przez kawę pod ciśnieniem kilku barów.
Tak przygotowana kawa ma delikatną, jasnobrązową piankę zwaną „crema”.
Napoje takie jak cafe, latte, machisto czy cappuccino są napojami przygotowanymi na bazie espresso.
 Kawę do ekspresu ciśnieniowego mieli się bardzo drobno.


Kawa moka – caffetierka
Kafiterka składa się z dwóch części: dolnej, do której nalewa się zimną wodę oraz górnej,
do której wylewa się gotowy napar.
Pomiędzy nimi jest sitko ze zmieloną kawą.
Naczynie stawia się na kuchence i podgrzewa a gotująca się woda przechodzi
do góry i pod ciśnieniem przechodzi przez kawę.
Ten rodzaj parzenia jest podobny do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. 

Przechowywanie
Kawy ziarniste, mielone oraz rozpuszczalne należy przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu dłużej zachowa swój aromat.

Kawa rozpuszczalna
Wbrew obiegowej opinii nie jest to kawa stworzona chemicznie. Wytwarzana jest ona z prawdziwej kawy, która jest palona, mielona i parzona a następnie poddana procesowi całkowitego odparowania wody.
Kawa rozpuszczalna jest łagodniejsza w smaku i zawiera mniej kofeiny. Nie jest uważana za szkodliwą, ale jak każdy produkt powinna być spożywana z umiarem. Nie poleca się do picia osobom z chorobami nerek.


Kawa zielona
Są to naturalne ziarna kawy nie poddane procesowi palenia. Uznawana jest za suplement diety wspomagający odchudzanie i zmniejszający łaknienie. 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego