Trochę wiedzy o herbacie...;) - Bukiety upominkowe

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kawy i herbaty - SKLEP > Herbaty


„Wystarczy, że wypijemy jedną filiżankę herbaty dziennie, aby umarł z głodu jeden farmaceuta”
                                                                                                                              Przysłowie chińskie

Herbata  
Zimozielony krzew z rodzaju Camellia, występuje w dwóch rodzajach: 
chiński Camellia sinensis oraz indyjski Camellia assamica.
 Około połowy światowej produkcji herbat oferowanych jest przez Chiny i Indie. 
Im wyżej położone są ogrody herbaciane, tym herbata ma lepszą jakość oraz wyższą cenę. 
Liście można skubać na czteroletnich krzewach na trzy sposoby: standardowy zbiór (dwa liście i pąk), 
średni (trzy liście i pączek) i gruby zbiór (cztery liście i pączek). 
Krzewy herbaciane mogą rosnąć 40-100 lat. Przetwórstwo liści herbaty ma kilka aspektów. 
To zależy od praktyk regionalnych oraz rodzaju herbaty. 
Ale zawsze składa się z czterech etapów zwijania liści, zlepiania, fermentacji i suszenia.

Rozróżniamy 6 podstawowych rodzajów herbat:
· zielone,
·  żółte,
· białe,  
· niebieskie (tzn.oolong),
· czarna,
· pu-ehr (tzw.czerwona).

Obok herbat są także napary z :
· ostrokrzewu (yerba mate),
· czerwonokrzewu (rooibos),
· miodokrzewu (Honeybush),
· la pacho (kora drzewa),
·  mieszanek owocowych,

Herbatę najlepiej przechowywać w dobrze zamkniętych pojemnikach ( metalowe puszki, szczelnie zamykane słoiki).  Naczynia z herbatą nie należy umieszczać w sąsiedztwie produktów wydzielających intensywne zapachy, ponieważ herbata bardzo łatwo je wchłania.


Herbaty zielone 
 J
est to grupa herbat obejmująca największą ilość gatunków, różniących się wyglądem, aromatem i smakiem.
Herbata zielona jest niefermentowana i nie przechodzi procesu utleniania, stąd zachowuje wszystkie
swoje właściwości oraz cenne minerały i witaminy.

Właściwości:
- ma działanie pobudzające ( z pierwszego parzenia, drugie oraz trzecie parzenie działa uspokajająco) 
-  poprawia pamięć i koncentrację 
- obniża ciśnienie krwi
- przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu we krwi
- wykazuje działanie antyoksydacyjne czyli opóźniające efekty starzenia oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników 
- wykazuje działanie antynowotworowe oraz antyseptyczne

Przeciwwskazania: Herbat zielonych nie powinny pić osoby z wrzodami żołądka,
(ponieważ wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych) oraz osoby cierpiące na bezsenność.
Nie wolno także popijać nią leków!
Nadmierne spożywanie tej herbaty (powyżej 5 filiżanek dziennie) powoduje kłopoty ze snem,
dolegliwości żołądkowe oraz obniża wchłanianie wapnia i magnezu.


Herbaty żółte 
 Herbata ta zaliczana jest do herbat lekko fermentowanych. Produkowana jest w bardzo małych ilościach.
W dawnych czasach była ona zarezerwowana tylko dla cesarza stąd jej nazwa „herbata cesarska”.

Właściwości 
- oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji
- ma bardzo niską zawartość teiny 
- poprawia trawienie oraz działa łagodzącą na układ trawienny
- działa odświeżająco, przywracając siły witalne


Herbaty białe 
Wytwarzane są z liści i nierozwiniętych pąków liściowych, pokrytych białym puszkiem.
Herbaty białe są herbatami lekko fermentowanymi, których stopiń fermentacji wynosi ok.10-15 %.
Produkowane są na niewielką skalę, głównie w Chinach.

Właściwości:
-  ma działanie pobudzające i orzeźwiające
- wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia
- przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach
- obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi
- wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie


Herbaty oolong 
bardzo zróżnicowana grupa herbat zwana półfermentowanymi o smaku określonym gdzieś pomiędzy herbatą zieloną a czarną.

Właściwości:
- obniża poziom glukozy
- wzmacnia system odpornościowy
- zmniejsza poziom cholesterolu oraz przyspiesza spalanie tłuszczu
- reguluję przemianę materii
- poprawia pracę nerek
- zmniejsza napięcie i działa odprężająco
- wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia


Herbaty Pu-ehr 
(w Polsce znane jako czerwone) – zwana dojrzewającą, charakteryzuje się ziemnych smakiem i zapachem.

Właściwości:
- oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji
- pobudza trawienie i łagodzi skutki spożywania alkoholu
- obniża poziom cholesterolu
- przyspiesza spanie tłuszczy przez co pomaga w walce z nadwagą
- wzmacnia organizm oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników


Herbaty czarne
Jest najpopularniejszym napojem pitym w naszym kraj, ale także na świecie 
(w Chinach jest ona nazywana czerwoną ze względu na swój czerwono-pomarańczowy kolor).
 Jest ona odmianą zielonej herbaty, która poddana jest procesowi fermentacji.

Właściwości:
- działa pobudzająco
- pobudza wytwarzanie soków trawiennych przez co ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw
- wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi

Przeciwwskazania:
Nadmierne spożywanie tej herbaty (powyżej 5 filiżanek dziennie) powoduje kłopoty ze snem,
kołatanie serca, drżenie mięśni, ból i zawroty głowy.
Zaleca sie ograniczenie spożywania herbaty czarnej dla osób z chorobami żołądka oraz z wrzodami
( z powodu pobudzania wytwarzania soków żołądkowych)


Yerba Mate 
To wysuszone liście z ostrokrzewu paragwajskiego, których napar popularny jest w Argentynie,
Paragwaju, Urugwaju i w południowej Brazylii.
Tradycyjnie do zaparzania Yerba Mate służy naczynie zwane tykwą.
Napój pije się przez specjalną rurkę, zwaną bombillą. 

Właściwości:
- poprawia koncentrację i likwiduje objawy zmęczenia
- jest źródłem witamin A, B1, B2, C, sód, potasu, wapnia, magnezu , krzemu, fosforanu, siarki, kwasu chlorowodorowego, chlorofilu, choliny,
- jest naturalnym antydepresantem
- wspomaga system odpornościowy
- reguluje przemianę materii i wspomaga trawienie
-wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe poprzez obniżanie złego cholesterolu

Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:
1. Nasyp do 3/4 lub 1/2 objętości naczynia susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia.
2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80*C.
5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu - taki susz można zalewać wodą kilkakrotnie do 10 razy.


Rooibos 
Znany jest również pod nazwą Redbush, Roibush, Rotbusz.
Napar ten wytwarzany jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu uprawianego w RPA.
Nie zawiera kofeiny, dlatego polecany jest dla dzieci.

Właściwości:
 - działa uspokajająco
-  zawiera wiele witamin i minerałów m.in. żelazo, potas, wapń, mangan, cynk oraz fluor
-  pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy)
-  ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
-  pozytywnie wpływa na przepuszczalności naczyń krwionośnych,
-  pomaga w leczeniu trądziku
-  wyrównuje poziom cukru we krwi
-  obniża poziom złego cholesterolu


Miodokrzew 
 Honeybush to blisko spokrewniona z czerwonokrzewem roślina dająca napar o mocnym 
smaku i zapachu miodu oraz żółtej barwie. Jest pozbawiony kofeiny, dlatego polecany jest dzieciom.

Właściwości:
- wykazuje działanie antyoksydacyjne czyli opóżniające efekty starzenia
- zawiera dużo minerałów m.in. magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, mangan, sód oraz fluor.
- wzmacnia układ odpornościowy
- działa uspokajająco
-pomaga w leczeniu trądziku
- łagodzi dolegliwości trawiennie oraz bóle menstruacyjne
- obniża ciśnienie krwi
- łagodzi duszności przy astmie i alergiach

Zaparzanie:
1 łyżeczkę miodokrzewu zalać 250 ml zagotowanej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut.


La pacho 
 To wewnętrzna kora z drzewa lapacho.

Właściwości:
•  zawiera dużo minerałów m.in: żelazo, wapń, mangan i magnez.
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
•  wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe
•  reguluję przemianę materii oraz ułatwia trawienie
•  oczyszcza organizm z toksyn
•  obniża poziom cukru we krwi.

Przeciwwskazania:
Nie powinien być stosowany w czasie ciąży i karmienia, a także przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe!

Zaparzanie:
1 łyżeczka kory na szklankę wody, gotować 5-15 min., po czym pozostawić wywar przez 15 min. Po odcedzeniu pić tylko sam wywar. Dawkowanie: 2-8 szklanek dziennie.


Mieszanki owocowe 
Tzw. herbaty owocowe są to napary z owoców, kwiatów oraz liści owoców.

 Właściwości zależą od składu i odmian owoców
- jest bogatym źródłem witamin i minerałów
- obniża ciśnienie krwi
- korzystnie wpływa na pracę serca


Matcha 
Jeden z najstarszych gatunków herbat. Zwana jest matka wszystkich zielonych herbat. 
Ma postać zielonego pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze. 
Pijąc matchę spożywamy de facto całe liście zielonej herbaty, przez co dostarczamy do
 organizmu znacznie więcej składników odżywczych. 
Jeden kubek Matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty.

Właściwości:
- ma działanie uspokające 
- obniża ciśnienie krwi
- przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu we krwi
- wykazuje działanie antyoksydacyjne czyli opóźniające efekty starzenia
- zapobiega powstawaniu wolnych rodników
- wykazuje działanie antynowotworowe oraz antyseptyczne
 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego